Vores Kaffe
SchweizerBageriets kaffesamarbejde med Café Los Abuelos i Costa Rica
SchweizerBageriets kaffesamarbejde med Café Los Abuelos i Costa Rica
(Fra venstre Marvin, Maria, Sharon, Maritza, Armando)
Familien Valverde består af Marvin, hans kone, Maritza, Marvins 2 søstre, Maria Luisa og Yetty og hans bror Edgar som alle dagligt arbejder på plantagen. Derudover de tre børn (Maria, Sharon og Armando), som hjælper når der er brug for det.
SchweizerBageriet har igennem flere år ledt efter en kaffesamarbejdspartner som baserer sig på de samme værdier som os selv. Både Café Los Abuelos og SchweizerBageriet er små, privatejede virksomheder uden en stor kapitalfond i ryggen. Begge virksomheder er lokalt forankrede og eksisterer udelukkende i kraft af vores kvalitetsprodukter og hårde arbejde.
I 2017 mødte en af SchweizerBageriets ejere, ved et tilfælde, Marvin og hans datter Maria på en lokal kaffemesse i Costa Rica. Kaffe blev smagt og efter et besøg på kaffeplantagen opstod der også et venskab. Kontakten blev holdt ved lige og i slutningen af 2019 besøgte vi igen plantagen og fik lavet en aftale om import af deres kaffe. SchweizerBageriet er, uden sammenligning Café Los Abuelos’ største kunde, hvilket siger ikke så lidt om vores størrelser og vi glæder os over at kunne støtte og samarbejde med en virksomhed, hvor kvalitet, bæredygtighed og hårdt arbejde er i højsæde.
Familien Valverde kender hver eneste lille træ og kaffeplante på deres 22.000m2 store kaffeplantage. De har nemlig selv været med til plante dem alle sammen. Kaffeplanterne dyrkes i 1.400m højde, som er den ideelle højde til at dyrke kvalitetsbønner af allerhøjeste kvalitet (SHG = Strictly High Grown). Når man dertil lægger, at det i Costa Rica kun er tilladt at dyrke Arabica kaffebønner, så ved man at det ikke fås meget bedre.
Høsten foregår på den måde, at man hele tiden plukker de modne bær, som på Arabica bønner sidder forholdsvist løst. I højsæsonen indkaldes, både familiens børn og lokale arbejdere til at hjælpe, for al høst foregår manuelt og med kurve. Når et hold bær er høstet, så er de klar til videre forarbejdning og her findes der flere forskellige metoder:
Det er den oprindelige metode, som kræver en del vand. Der er to kaffebønner i et bær og her vaskes alt det der sidder udenom kaffebønnerne (frugtkød, plantehinder) væk. Når det er sket bliver kaffebønnerne sorteret efter størrelse (kvalitet). SchweizerBageriet køber kun bønner af allerhøjeste kvalitet.
Kaffebønner der er blevet vasket har ofte en mere kompleks syrlighed og et rent smagsudtryk. Café Los Abuelos´ kaffe er det man kalder single origin kaffe, hvilket betyder, at naturlige lokale forhold som jordbund og vejr tydeligere kan komme til udtryk i smagen. Normalt finder man en stor andel af vasket kaffe i specialkaffer.
Når kaffebønnerne er vasket og sorteret er de klar til tørring.
Når kaffebønnerne er tørrede, skal de ristes. Hos Café Los Abuelos har man et lille nyindkøbt risteanlæg, der kan riste 35kg af gangen. Afhængig af om bønnerne skal mellemristes eller mørkristes tager processen ca. 25 min.
Efter ristningen skal bønnerne afkøles og pakkes i ventilerede poser, der er godkendt til det europæiske marked. Disse poser tillader CO2 at komme ud, men at ilt ikke kan slippe ind. Det betyder at kaffebønner ikke mister aroma og smag. Kaffen sendes derefter til SchweizerBagerie t, hvor de efter fem dage ankommer til Aarhus. Labels påsættes og mærkes og sættes derefter til salg i butikken og caféen.